Duurste winkelstraten van Nederland, Amsterdam op eenzame hoogte

Niet alleen onder toeristen is Amsterdam de meest populaire bestemming van Nederland, ook onder winkelend publiek is onze hoofdstad al jaren populair. Deze populariteit is ook af te lezen aan de gemiddelde huurprijs in de hoofdstad. Waar de huurprijzen buiten Amsterdam lijken te dalen of op zijn minst stabiel te blijven, daar stijgen de kosten per vierkante meter in de hoofdstad. Dit blijkt uit een onderzoek van Cushman & Wakefield.

Niet geheel verrassend zijn huurprijzen in de meest bekende winkelstraten van Amsterdam ook het hoogst. Grootste uitdaging voor de winkeliers is het veranderende retail-landschap: waar vroeger de focus lag op aanbod, daar is nu de aandacht verlegd naar interactie en beleving.

Volgens het onderzoek van Cushman & Wakefield zorgt deze verandering, in combinatie met het faillissement van enkele grote ketens als V&D en Macintosh, voor grote kansen voor retailers om te groeien. Vooral in de zogenaamde G15 steden (waaronder Rotterdam, Utrecht en Eindhoven) is de leegstand relatief laag en kortstondig, zo blijkt uit onderzoek van Syntrus Achmea

Desondanks werkt deze verandering (vooralsnog) niet echt door in de ontwikkeling van huurprijzen. Gekeken naar de statistieken tussen 2013 en 2017 is er bij de acht duurste winkelstraten alleen een positieve ontwikkeling van de huurprijzen te zien in Amsterdam. De verdeling van duurste winkelstraten van ons land is als volgt:

1. Kalverstraat, Amsterdam

De bekende Kalverstraat, gelegen tussen de Dam en het Muntplein, is niet alleen de duurste winkelstraat wat betreft de huurprijzen, maar ook de langste (ca. 700 meter) en drukst bezochte (ca. 100.000 bezoekers per dag) winkelstraat van Amsterdam. Uit het onderzoek van Cushman & Wakefield blijkt bovendien dat deze populaire straat 17e staat in de lijst met duurste winkelstraten ter wereld. Ook blijkt dat de huurprijs in de Kalverstraat sinds 2013 licht gestegen is: van € 2900 per m² in 2013 naar € 3000 per m² in 2017. 

2. P.C. Hooftstraat, Amsterdam

Bekend vanwege de aantrekkingskracht op BN’ers, chique winkels en haute couture is de P.C. Hooftstraat een verwachte winkelstraat in dit lijstje. Een winkelpand in deze straat huur je voor ongeveer  € 2250 per m², wat ten opzichte van 2013 een lichte stijging betekent (toen ongeveer € 2000 per m²). Doordat er in deze straat voornamelijk exclusieve kledingwinkels te vinden zijn is de P.C. Hooftstraat ook wel de duurste winkelstraat (qua aanbod) van Nederland genoemd.

3. Lijnbaan, Rotterdam

Door de centrale ligging en het grote aanbod winkels is de Lijnbaan in Rotterdam één van de meest populaire straten van de Maasstad. De straat is de drukste winkelstraat van Rotterdam en kent een groot aantal winkels van (inter-)nationale en regionale afkomst. De mengeling van grote merken en lokale winkeltjes maakt van de Lijnbaan een geliefde winkelbestemming. Desondanks is de gemiddelde huurprijs van winkelruimte de laatste jaren gedaald: van zo’n € 1850 per m² in 2013 naar ongeveer € 1600 per m² in 2017.

4. Lange Elisabethstraat, Utrecht

De Lange Elisabethstraat in Utrecht verbindt de Vredeburg met de Steenweg en ligt op steenworp afstand van het centraal station en winkelcentrum Hoog Catharijne. Dankzij haar ligging in het midden van de Domstad is deze winkelstraat al langere tijd een populaire locatie voor zowel winkeliers en winkelend publiek. De huurprijs per m² is al jaren stabiel: zowel in 2013 als in 2017 is de gemiddelde huurprijs per vierkante meter zo’n € 1600.

5. Grote Staat, Maastricht

De belangrijkste winkelstraat van Maastricht is de Grote Staat. Deze straat verbindt de Vrijthof met de Sint Servaasbrug en wordt dagelijks bezocht door duizenden mensen. In de Grote Staat is de leegstand klein dankzij de constante stroom bezoekers en ideale ligging in het hart van Maastricht. De huurprijs in de straat is redelijk stabiel: de gemiddelde prijs per m² is ongeveer € 1600.

6. Spuistraat, Den Haag

Midden in het centrum van Den Haag ligt de belangrijkste en meest populaire winkelstraat van de Hofstad: de Spuistraat. Direct gelegen aan de Lange Poten en het Spui, is deze straat al jarenlang een must voor shoppers in de stad. Deze populariteit zorgt ervoor dat er over het algemeen een klein winkelaanbod is. Dit zou logischerwijs leiden tot een stijging in de huurprijzen, maar dit is niet het geval: per m² betaalde je in 2013 zo’n € 1500 euro huur, terwijl dit is gedaald naar €1250 in 2017.

7. Demer, Eindhoven

De Demer is dé winkelstraat van Eindhoven en biedt een groot aanbod winkels van diverse bekende winkelketens. De straat ligt tussen het 18 septemberplein en het Stratumseind en ligt in het hart van de Lichtstad. Deze straat is al jaren één van de duurste winkelstraten van Nederland om in te huren hoewel de gemiddelde huurprijs de afgelopen jaren wel flink is afgenomen: betaalde je in 2013 nog ongeveer € 1500 per m², daar betaal je nu circa € 1200 per m².

8. Ketelstraat, Arnhem

In het hart van Arnhem ligt de Ketelstraat. Deze straat, onder meer bekend van Monopoly, is de belangrijkste winkelstraat van de stad en huisvest een flink aantal winkels. Dankzij de ligging en constante stroom bezoekers is de leegstand laag en zijn de huurprijzen redelijk stabiel: in de periode 2013 tot 2017 daalde de gemiddelde huurprijs per m² van € 900 tot € 850.

De slimste manier om uw nieuwe kantoor, bedrijfsruimte of winkel te vinden

Ventu netwerk

Het allergrootste aanbod

Ventu.nl presenteert ruim circa 40.000 gebouwen van ruim 2.000 bedrijfsmakelaars. Het grootste aanbod, omdat u alleen het beste gebouw wilt
Ventu vinden

Ventu vindt het voor u

Alle aanbod kantoor- winkel-, horeca- en bedrijfsruimte. Huur en koop. Waaronder uw nieuwe gebouw
Ventu informatie

De objectieve data

Ventu heeft de meest relevante data van elk gebouw dat u zoekt – van prijzen tot locatiefactoren. U wilt alles weten over uw gebouw.