Duurzaam ondernemen: ‘groene’ logistieke centra
De laatste jaren vliegen de duurzame termen je om de oren: CO²-reductie, duurzaam-bouwenconvenant, ecologisch bouwen en ga zo maar door.
Bruin is uit, groen is in: dat is de trend die gaande is in vastgoedland. Duurzaam bouwen en ontwikkelen is het devies. Instellingen als ING willen haar klanten bewegen te kiezen voor duurzaamheid, pensioenfondsen maken zich sterk voor verantwoord beleggen en ook binnen de formatie van het kabinet is duurzaamheid een ‘hot topic’.
Maar niet alleen in steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is verduurzamen een belangrijk agendapunt: ook binnen de logistieke sector is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Nieuwe en oude distributiecentra worden voorbereid op de toekomst en zonder een BREEAM-certificaat heeft een project weinig kans van slagen.
Duurzaam bouwen heeft enkele voordelen zoals het reduceren van energielasten, het vergroten van de waarde van een object en het zorgt ervoor dat een pand toekomstbestendig en flexibel wordt. Dus of je nu gaat bouwen op een bedrijventerrein in Eindhoven, Enschede, Maastricht of ergens anders: duurzaamheid heeft de toekomst!
Dit gegeven lijkt dus ook doorgedrongen te zijn bij ontwikkelaars van logistieke centra. De laatste jaren schieten de duurzame distributiecentra dan ook als paddenstoelen uit de grond. 5 van de meest opvallende vind je hieronder:
1. Nedcargo, Alphen aan den Rijn (ca. 40.000 m²)
Nedcargo is een bedrijf dat gespecialiseerd is in expeditie, internationaal transport en vervoer via de weg, water en het spoor. In Alphen aan den Rijn wordt momenteel een nieuw distributiecentrum gerealiseerd dat bij moet dragen aan de duurzaamheid die het bedrijf nastreeft. Met maar liefst 16.000 zonnepanelen kan Nedcargo naar eigen zeggen 4,5 Megawatt elektriciteit opwekken. Ook zijn er plannen voor windmolens en gaan er 10.000 vrachtwagens minder de weg op door de overslag.
2. Bol.com, Waalwijk (ca. 135.000 m²)
Als één van de grootste e-commercebedrijven in Nederland kon Bol.com natuurlijk niet achterblijven op het gebied van duurzaamheid. Bij de bouw van het nieuwe distributiecentrum in Waalwijk is dan ook veel rekening gehouden met duurzaam bouwen. Hierdoor ontving Bol.com het BREEAM certificering van ‘outstanding’. Duurzame elementen bij dit project zijn onder meer het gebruik van windmolens en een warmtekoudeopslag in de grond. Maar ook stimuleert Bol.com elektrisch rijden door het plaatsen van oplaadpunten van elektrische auto’s, scooters en fietsen.
3. Tesla, Tilburg (ca. 19.000 m²)
Het Amerikaanse Tesla opende in 2015 haar eerste distributiecentrum in Nederland en dit pand werd meteen beloond met een BREEAM certificering van ‘outstanding’. Het bedrijf investeert veel in duurzaamheid en dit komt in Tilburg onder meer tot uiting in de statovloer voor optimale geleiding, een energiezuinige schil van het gebouw en waterbesparende oplossingen in het gebouw. Met een score van maar liefst 91,2% is dit pand volgens BREEAM het meest duurzame logistieke centrum van Nederland.
4. Lidl, Waddinxveen (ca. 52.000m²)
Ook supermarktketen Lidl stort zich volop op duurzaamheid. Het distributiecentrum in Waddinxveen voldoet aan alle keurmerken en is ondermeer voorzien van 4000 zonnepanelen, een warmtekoudeopglag op 180 meter diepte en LED-verlichting. Ook ontbreekt een gasaansluiting en ook aan omwonenden en flora en fauna is gedacht: 63 miljoen regenwater wordt aan tuinders gegeven en er zijn broedplaatsen voor scholeksters, kasten voor vleermuizen en een nestpaal voor ooievaars.
5. Wehkamp, Zwolle (ca. 53.000 m²)
In 2013 ontwikkelde Wehkamp het grootste geautomatiseerde distributiecentrum, op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Dat ook Wehkamp volop investeerde in duurzaamheid blijkt uit het gegeven dat 40% van de energievoorziening afkomstig is van de zonnepanelen op het dak, energie- en waterbesparende maatregelen die getroffen zijn en het aanleggen van onder meer een heemtuin. Dit zorgde voor een BREEAM-certificering van ‘excellent’.